Peter Stridh

Psykolog i Göteborg

ORGANISATION ψ INDIVIDUTVECKLING

 

Blogg

Varför jag hjärna cyklar. 

Jag vet att cyklingen gör så att jag blir stresståligare, mår bättre. Cykling förbättrar mitt minne och jag bli mer kreativ och förmodligen intelligentare? Så därför rör jag gärna på mig medels cykel!
 
Att regelbundet aktivt röra på sig har visat sig vara den bästa hjärnboostern /hjärngymnastik som finns, bättre än schack, korsord och alla tänkbara kosttillskott och kvasi-hälsoprodukter tillsammans.
Vi vet i dag att hjärnan är enormt föränderlig. Det bildas ständigt nya hjärnceller och nya kopplingar skapas och försvinner. Allt vi gör, tankar vi tänker, förändrar hjärnan något, vilket cyklande per automatik också gör. Jag tänker helt enkelt snabbare och kan lägga i en extra ”mental växel”, för att kunna koncentrera mig och fokusera bättre när det blir stökigt omkring mig. Men också för att varva ner och bli djupt avspänd, vilket jag/vi i högsta grad också behöver.
 
Livet är som att cykla. Är man i rörelse så går det lättare att hålla balansen. 
 
Vi svenskar sitter stilla mest i världen!
Vi har rationaliserat & byggt bort rörelsen, fast fysisk aktivitet påverkar varenda cell i hela kroppen. 
 
Idag är många stillasittande såväl på arbetsplatsen som i hemmet. Vi jobbar bakom skärmen, roar oss bakom skärmen och kommunicerar bakom skärmen. En vuxen svensk individ är cirka nio - tio timmar stillasittande per vaket dygn.
Under den tiden tappar vi alla gynnsamma hälsoeffekter av fysisk aktivitet. Vilket påverkar allt från blodfetter, blodsocker, blodtryck, vårt humör, hur pigga eller stressade vi är.
Våra hjärnor transformerar fysiska aktiviteter från promenaden, löprundan, cykelturen till inget mindre än en mental ”uppgradering”. Återkommande modern forskning i dag har påvisat och evidensifierat dess goda effekter.
 
Veckotidningars kostråd samt nyckfulla dieter liksom medicinska mirakelkurer håller föga vad de utlovar. Fysisk aktivitet är dock det lysande undantaget! Samtida forskning visar nämligen tydligt att regelbunden träning är bortom all tvivel och jämförelse och är inget annat än just en mirakelkur som gör att  jag, du, vi  får bättre kondition och styrka så väl fysiskt som mentalt.
Genom att röra på oss kan vi både förebygga, bättre hantera,behandla tillstånd som diabetes, hjärt-kärlsjukdom och depressioner. Men det slutar inte där, en dagliga cykling/träning ger mer energi, förbättrar sömnen, ger ökad närvaro & koncentrationsförmåga, stärker minnet samt immunförsvaret.
 
Min vurm för att cykla har lett till att jag har sålt min bil då jag inte behöver egen bil dagligen.Detta har besparat mig jakten på parkeringsplatser. Frustrerande och fruktlösa överklaganden gentemot parkeringsbolag samt kostnaderna för: trafikskatt, fordonsskatt, vägtullsskatt, parkeringsavgifter,byte från vinterdäck till sommardäck,mekanikern, bensin, biltvätt, besiktningsavgifter, tändstift, olja & Wunderbaumen mm. Sist men inte minst, så minskar jag koldioxidutsläppen till förmån för mina medmänniskor, barn och framtida barnbarn samt djur & natur.
 
Så om Gud är god och Hjärnan fortsätter cykla så får jag och ni kanske leva lite längre.